Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko

Tasapuolisesti ja turvallisesti energiaa – säästä ja sijainnista riippumatta

Nivoksesta on moneksi; olemme lämmön, sähkön, veden ja valokuidun toimittaja. Ennen kaikkea olemme kuitenkin paikallinen infra- ja energiayhtiö. Mutta mitä paikallisuus käytännössä tarkoittaa ja miten se asiakkaitamme hyödyttää?

Viime vuonna koimme nahoissamme globaalin energiakriisin seuraukset. Koska juurisyy ongelmiin oli Euroopan riippuvuus venäläisestä fossiilisesta energiasta, ratkaisuja lähdettiin hakemaan vauhdilla vähäpäästöisen fossiilittoman energian investoinneista ja omavaraisuuden lisäämisestä.

Näin meillä Mäntsälässäkin toimittiin: vauhditimme vihreää siirtymää investoimalla päästötöntä energiaa tuottavaan biolämpölaitokseen, jatkoimme investointeja säävarman sähköverkon toimintavarmuuteen ja kartoitimme mahdollisia rakennuspaikkoja, omavaraisille ja päästöttömille energian tuotanto- ja varastointimuodoille. 

Vaikka riippuvuus venäläisestä energiasta on siis pitkälti selätetty, energiatehokkuutta ja omavaraisuutta pitää edelleen kehittää sekä lisätä.

Paikallisuus varmistaa asiakkaidemme tasavertaisuuden

Paikallisena yhtiönä meidän tehtävämme on nyt keskittyä liiketoimintamme ytimeen: energian ja talousveden luotettavaan toimitukseen kaikille alueemme asukkaille. Pyrimme jatkuvasti siihen, että asiakkaamme saavat tasapuolisesti ja turvallisesti infra- ja energiapalveluita säästä ja sijainnista riippumatta.

Nivoksen asiakas voi olla varma siitä, että sähkö-, vesi- ja lämpöverkosto sekä valokuitu toimii luotettavasti niin taajama- kuin haja-asutusalueella. Toiminta-alueellamme pitkät sähkökatkokset ovat erittäin harvinaisia. Sähkökatkojen pituus oli vuonna 2022 Nivoksen asiakkaille keskimäärin vain 6,5 minuuttia, kun valtakunnallinen keskiarvo vuonna 2021 oli 48,5 minuuttia (vuoden 2022 keskiarvoa ei vielä ole saatavilla). Tästä me Nivoksella olemme todella ylpeitä!

Meille paikallisuus tarkoittaa myös sitä, että olemme vakavarainen, kuntaomisteinen ja paikallisesti työllistävä yhtiö. Näillä eväillä pystymme ylläpitämään toimitusvarmuutta ja tarjoamaan laadukkaita tuotteita ja palveluita, joita asiakkaamme tarvitsevat.

Nivoksen asiakas voi olla varma siitä, että sähkö-, vesi- ja lämpöverkosto pelittää luotettavasti niin toiminta-alueemme reunamille kuin sen ytimessä.

Lähilämpöä, sähkön varastointia ja aurinkovoimaa 

Vaikka inflaatio näyttää olevan hidastumaan päin, kustannusten nousu koettelee myös meitä Nivoksessa. Tähän asti olemme pyrkineet välttämään hintojen korotusta. Tosiasia on kuitenkin se, että materiaalikustannukset ovat nousseet kuluneiden vuosien aikana merkittävästi – pelkästään vuoden 2022 aikana arviolta noin 10 prosentilla. Korotimme sähkön verkkopalvelumaksuja eli sähkönsiirron hintoja edellisen kerran vuonna 2018. 

Kustannuspaineen vuoksi joudumme tänä vuonna nostamaan sähkönsiirron hintaa 6,5 prosentilla. Vaikutus tyypilliselle kerrostaloasukkaalle on noin euron kuukaudessa, omakotiasukkaalle ilman sähkölämmitystä noin kaksi euroa kuukaudessa ja sähkölämmitteiselle omakotitalolle noin viisi euroa kuukaudessa.
 
Kaukolämpömme on nyt Kapulin biolämpölaitoksen myötä lähilämpöä, kun valtaosa kaukolämmöstä tuotetaan kotimaisella energialla. Tulevaisuushankkeisiimme kuuluvat paikalliset aurinkovoimalat, joista käymme keskusteluja aurinkovoimalayrittäjien kanssa ja joille etsimme sähköverkon näkökulmasta potentiaalista sijoituspaikkaa. 

Valmistelemme myös suurille sähkövarastoille sopivia sijoituspaikkoja nykyisten sähköasemien läheisyydestä. 

Kaikilla ratkaisuillamme pyrimme edistämään päästöttömiä ja asiakkaillemme kustannustehokkaita energian tuotantomuotoja – eli kuntalaisten parasta. 

Kuvassa konsernin toimitusjohtaja Marko

Marko Ahl

Kirjoittaja on Nivos-konsernin toimitusjohtaja